iklan nak cari makan

Ahad, Disember 11, 2011

Fenomena Gerhana Bulan - 15 Muharam 1433H

Lokasi: Balai Cerap, UTM
Masa: sekitar jam 7.30 malam - 9.30 malam (bersambung di rumah sehingga sekitar jam 10.05 malam)







Camera: Nikon D5000
Exposure: 5
Aperture: f/8.0
Focal Length: 18mm
ISO Speed: 500
Exposure Bias: -2EV
Exposure Program: Manual
Camera: Nikon D5000
Exposure: 5
Aperture: f/4.5
Focal Length: 18mm
ISO Speed: 500
Exposure Bias: -2EV
Exposure Program: Manual
Camera: Nikon D5000
Exposure: 5
Aperture: f/6.3
Focal Length: 18mm
ISO Speed: 500
Exposure Bias: 0EV
Exposure Program: Manual
Camera: Nikon D5000
Exposure: 5
Aperture: f/3.5
Focal Length: 18mm
ISO Speed: 1250
Exposure Bias: 0EV
Exposure Program: Manual
Camera: Nikon D5000
Exposure: 2
Aperture: f/3.5
Focal Length: 18mm
ISO Speed: 500
Exposure Bias: 0EV
Exposure Program: Manual
Camera: Nikon D5000
Exposure: 8
Aperture: f/3.5
Focal Length: 18mm
ISO Speed: 500
Exposure Bias: 0EV
Exposure Program: Manual
Camera: Nikon D5000
Exposure: 8
Aperture: f/3.5
Focal Length: 18mm
ISO Speed: 500
Exposure Bias: 0EV
Exposure Program: Manual

Camera: Nikon D5000
Exposure: 1/500
Aperture: f/16.0
Focal Length: 55mm
ISO Speed: 1250
Exposure Bias: 0EV
Exposure Program: Manual
*modified zoom via PS

Camera: Nikon D5000
Exposure: 1/640
Aperture: f/16.0
Focal Length: 55mm
ISO Speed: 500
Exposure Bias: 0EV
Exposure Program: Manual
*modified zoom via PS

Camera: Nikon D5000
Exposure: 1/500
Aperture: f/11.0
Focal Length: 55mm
ISO Speed: 500
Exposure Bias: 0EV
Exposure Program: Manual
*modified zoom via PS

Camera: Nikon D5000
Exposure: 1/320
Aperture: f/10.0
Focal Length: 55mm
ISO Speed: 500
Exposure Bias: 0EV
Exposure Program: Manual
*modified zoom via PS

Camera: Nikon D5000
Exposure: 1/40
Aperture: f/5.6
Focal Length: 55mm
ISO Speed: 500
Exposure Bias: 0EV
Exposure Program: Manual
*modified zoom via PS

Camera: Nikon D5000
Exposure: 0.067 sec (1/15)
Aperture: f/5.6
Focal Length: 55mm
ISO Speed: 500
Exposure Bias: 0EV
Exposure Program: Manual
*modified zoom via PS

Camera: Nikon D5000
Exposure: 0.125 sec (1/8)
Aperture: f/5.6
Focal Length: 55mm
ISO Speed: 1250
Exposure Bias: 0EV
Exposure Program: Manual
*modified zoom via PS

Jumaat, Disember 02, 2011

majlis tamat latihan industri - Julai 2011

cenderamata. terima kasih diucapkan. takda apa nak kami bagi. hekhekhek.. =)

wajah-wajah serba tak kena. nak menangis, ditahan-tahan jua. kahkahkah


hadirin yang hadir dari kalangan staff unit-unit yang terlibat
Hana - Lin - Saidah

ucapan penutup oleh pengerusi majlis

semoga adik-adik semua terus sukses mengejar cita-cita masa depan. semoga usaha kalian diberkati dan diredhai oleh Allah SWT. amin. =)

Isnin, November 28, 2011

Khamis, November 24, 2011

long time no see

assalamualaikum semua.. =)

lama gila kan tak update? haha. sorry. so much work to do. sangat sibuk. dan takda masa pon nak pegang kamera. kamera elok je melepak atas lantai dalam bilik nun. kehkehkeh.

baru-baru nih ada jugak amek wedding, cuma tak berkesempatan lagi nak upload. lagipun, rasanya mungkin tuan punya badan tak izinkan gambar-gambar tersebut untuk dimuatnaik. so that, nak kena cari gambar-gambar yang takda melibatkan tuan punya badan dan pasangannya. =)

ok then. jumpa lagi.

Rabu, Oktober 26, 2011

menembak bintang?

misi: menembak bintang
cuaca: mendung + kilat + takda bintang!
lokasi: jejantas mpjbt
hasil: seperti di bawah ..











haha. misi utama adalah untuk menangkap gambar bintang-bintang di langit. tetapi, memandangkan cuaca yang tidak mengizinkan (beberapa hari lepas cuaca sangat baik), makanya, melepak sahaja di atas jejantas buat slow shutter shot. and those up there was the results of 'menembak bintang'.. haha. bintang takda, tapi lampu kereta banyak leee..

ini adalah hasil daripada D5000 milik saya. saya akan cuba masukkan output D7000 milik rakan saya. and of course, his results is better than mine.. =)

dah lama mengidam nak buat slow shut nih. and, pada malam deepavali nih berkesempatan jugak. itu pun sebab bintang takda. kehkeh.

i love the lights!

Ahad, Oktober 02, 2011

Arina Syairah & Nashriq - Arina Hamizah & Fairuz

Tarikh: 1 Oktober 2011
Lokasi: Dewan Seri Mahkota, MRSM Batu Pahat

dua kuntum bunga. mungkin melambangkan 'sang raja' dan 'permaisuri'nya.. =)

antara dua orang anak kepada sahabat saya. hehe. orang bujang nih susah, nak pergi kenduri kawen pon takda pasangan. makanya, join kengkawan yang dah berkeluarga. tak malu sangat. hehe.. anak-anak yang comel!

kedua-dua mempelai adalah sahabat saya. kenal dengan pengantin perempuan, secara tak langsung berkenalan juga dengan pengantin lelaki. =)

Persandingan dua pasangan. Dua beradik. Arina Syairah (adik) dan pasangannya, Nashriq serta Arina Hamizah (kakak) dan pasangannya Fairuz.

Semoga kedua pasangan ini dilimpahi keberkatan dan kebahagiaan dalam melayari bahtera sebuah keluarga. semoga juga keluarga yang dibina sakinah, mawaddah, warahmah.

"barakallahu laka wabaraka 'alaika wa jama'ah bainakuma fi khair"
"Semoga Allah memberkahimu dan memberkahi atasmu serta mengumpulkan kamu berdua dalam kebaikan"
Terdapat ralat dalam alat ini